Følg os på Facebook   Søg
  Forside     Udskriv     Kontakt  
Fra nr. 4 April. 2014 18. årgang   |   pris 20 kr.   |   8 kr. går til sælgeren   |   køb kun af sælger med synligt id-kort
 

Velkommen til Hus Forbi

 
 
 

              

MINDEORD

Holger E. Henriksen
Hus Forbi's legendariske fotograf  Holger E. Henriksen er desværre ikke blandt os mere.
Holger døde for kort tid siden, 74 år gammel, efter længere tids sygdom og er allerede dybt savnet af gadens folk, kolleger, venner og familie.
Han har gennem årene været en meget væsentlig del af Hus Forbi's sjæl og fundament.
Holger var en fremragende hjemløsefotograf, der på sin helt egen måde har været pioner i processen med at sætte fokus på hjemløses vilkår - på godt og ondt.
I en årrække har Holger virket som næstformand for Hus Forbi, valgt direkte som sælgernes repræsentant i bestyrelsen. Lige til det sidste deltog han aktivt i styringen af Hus Forbi, hvor der næsten dagligt var kontakt med ham.
Han har lagt billeder til den berømmede billedbog om hjemløses liv på gaden, "Gadens Konger", i tæt samarbejde med Sand - de hjemløses landsorganisation. Holger ønskede, at overskuddet skulle anvendes til at hjælpe hjemløse i nød.
Og Holger har gjort alt vedlagsfrit. Han nægtede stædig at modetage en eneste krone for sit arbejde - selv når han efter fotografering af en hjemløs altid gav den portrætterede en lamineret farvekopi, betalte han selv omkostningerne. Derfor vil man rundt omkring i hjemløses rygsække og barnevogne samt på væggene på herberger og forsorgshjem finde tusindevis af laminerede fotos af hjemløse taget af netop Holger.
Som han altid sagde: "Jeg er nok den fotograf i Danmark, der oppebærer den største hyre. Når jeg har været ude og skyde, er lønningsposen fyldt op med en indre sindsro og en stor glæde ved at kunne rende rundt og lege på gaden sammen med Rødderne."
Holger havde en helt særlig måde at omgås de hjemløse på - eller "Rødderne" som han kaldte dem.  Når Holger var på fotoopgave for Hus Forbi, var han i stand til at få samtlige hjemløse eller skæve eksistenser til at løfte sig i hans nærvær. Når Holger mødte en hjemløs og udbrød han som regel med den største hjertevarme  " HEJ MIN DEJLGE DRENG....."

Dels roste han dem alle sammen som værende det pæneste eller mest fotogene menneske, han nogen sinde havde mødt: "Prøv og kom og se her", sagde han altid og viste billederne til den fotograferede frem i sit display, "Se, hvor rasende godt du ser ud." Og uanset om der manglede fire tænder i overmunden eller en portvinstud fyldte halvdelen af billedet, så følte den fotograferede sig set og ualmindeligt fint portrætteret.
Og dels udviste Holger stor forståelse for de hjemløses handlinger i livet, hvad enten de fortalte om en hverdag bygget op på 40 øl eller et omvandrende liv med en barnevogn med en masse svigt i baggagen til venner, børn og tidligere ægtefæller.
"Selvfølgelig måtte du gøre, som du gjorde," sagde han altid. Han har stort set aldrig fået et nej fra "Rødderne", men derimod et ønske om, at han kom igen og tog nogle flere billeder en anden gang.
Holger har uden tvivl haft en hård barndom, og han fortalte med et skævt smil om hans far "Sorte Holger", som var herostratisk berømt for ikke at holde sig inden for lovens rammer. Han voksede op i familiepleje og koketterede ofte med, at han var blevet, den han var, ud fra alt, hvad der var muligt.
Det blev til en lang erhvervskarriere som handelsmand og en direktørpost for Bladdistributionen, hvor han var chef for 3.000 bude og 15 ansatte på kontoret. I 1985 solgte han firmaet og brændte symbolsk sit nålestribede jakkesæt.
Derudover havde han været gift og fik to børn, Jakob og Søs, som han ofte tænkte på. Han levede i en årrække på en gård i Nordsjælland, hvor han opdrættede heste, men mistede desværre siden kontakten til sine børn og ekskone.
På en fotoudstilling med billeder af stofmisbrugere, fik Holger tanken om at fotografere hjemløse, som han på mange måder følte sig beslægtet med, og har indtil i dag taget op mod 7.000 billeder af hjemløse.
Holger var ubetinget de hjemløses frontkæmper. Han vil være dybt savnet, og vi vil takke ham for de dejlige billeder, der bulder og brager af livsglæde, oprejsning og respekt for de skæve eksistenser samt for de mange gode timer i positivt smittende selskab.
Ære være hans minde.
Birgitte Elleman, journalist og nær ven
Ole Skou, Formand for Hus Forbi, hjemløsejurist i SAND og nær ven

HOLGER's bisættelse

Vores allerede dybt savnede hjemløsefotograf Holger E. Henriksen bisættes på:

MANDAG d. 7. oktober kl. 15.00 i Vor Frue Kirke

Efterfølgende vil begravelsen, efter aftale med familien, finde sted på den nyindviede Hjemløse kirkegård på Assistens Kirkegård.

Hus Forbi vil senere sige farvel til Holger på værdig vis, med gravøl og gravkaffe i vores lokaler i Bragesgade 10b.

Ære være hans minde

Ole Skou,

Formand for Hus Forbi
og
Hjemløsejurist i SAND

 

 Tuberkulose som i Afrika

Tuberkulosen er så udbredt i Danmark, at forekomsten i de socialt udsatte miljøer er på højde med forekomsten i de tuberkuloseramte lande i Afrika, skriver Hus Forbi i april.

Det kan man se, efter at sygeplejerske Nete Wrona Olsen fra Lungemedicinsk Afdeling på Gentofte Sygehus i september 2012 har været ’i marken’ og tage prøver med ophost fra 335 personer i udsattemiljøet i Københavnsområdet.

Efter at Hus Forbi i foråret 2012 skrev om den voldsomme stigning i antallet af tuberkulosetilfælde i Danmark, har Region Hovedstaden afsat 5 millioner kroner til anskaffelse af en bus med moderne røntgen-udstyr, og der er også afsat ekstra til drift.

Investeringen er så stor, at indkøbet af bussen først skal i udbud. Nete Wrona Olsen håber, at bussen kommer ud at køre i efteråret. Hidtil har regionen lejet en bus i Norge, men den er brudt sammen.

Derfor var gode råd dyre i efteråret 2012, hvor bussen skulle have været rundt for at undersøge folk for tuberkulose. Løsningen på problemet blev simpelthen, at Nete Wrona Olsen satte sig på cyklen. Så kørte hun ellers rundt til de steder, hvor de socialt udsatte, som er i størst smitterisiko, kommer.

11 personer viste sig at være smittede, og det svarer forholdsmæssigt til forekomsten i de værst ramte lande i Afrika. Det er også endnu et godt eksempel på, hvordan de socialt udsatte borgere i Danmark bare må leve med en sundhedstilstand, som er langt ringere end den, resten af befolkningen kender til.

Nete Wrona Olsen har blandt andet besøgt Sundholm, Kofoeds Skole, varmestuen Fedtekælderen på Christianshavn, Christianshavns Torv og Hus Forbis cafe på Nørrebro for at tage prøverne.

 


PRESSEMEDDELELSE

De hjemløses avis Hus Forbi forlader Danske Bank

Hus Forbi vil ikke længere være kunde i en bank, der ikke tager deres sociale ansvar alvorligt. Avisen opfordrer til solidaritet med de svageste
Bestyrelsen for foreningen bag hjemløseavisen HUS FORBI, har besluttet at vende Danske Bank ryggen. Hus Forbi flytter snarest muligt sine aktiviteter til en bank, der ikke opkræver gebyr af de fattigste borgere for at have en ganske almindelig basiskonto.
”Det er vort håb, at virksomheder og foreninger, der ønsker en social og etisk profil vil følge vort eksempel og flytte deres konti”

Socialt og etisk ansvar
”Hus Forbi kan ganske enkelt ikke samarbejde med en bank, der som Den Danske bank ikke vil leve op til det sociale ansvar, som Hus Forbi mener de bør påtage sig.” siger formand for bestyrelsen, Ole Skou.
Han forsætter:
”Det kan godt være, at gebyret ikke er nogen herregård for store dele af den danske befolkning, men for en hjemløs er der tale en ganske betragtelig del af den samlede indtægt”.
Yderligere info:
Bestyrelsesformand, Ole Skou, tlf. 40 73 35 37, mail: formand@husforbi.dk 
 
Metadonflygtninge
 
30-40 svenske stofbrugere opholder sig i København. En stor del af dem er såkaldte ’metadonflygtninge.’ De har søgt tilflugt i København for at få nemmere adgang til metadon, skriver hjemløseavisen Hus Forbi i sin januarudgave.
De svenske stofbrugere er flygtet fra det svenske behandlingssystem, som de forbinder med kontrol og undertrykkelse. Systemet kan ikke tilbyde dem den behandling, de har brug for, ud fra de betingelser, som de kan klare.
- Jeg kan ikke leve med, hvordan tingene er i Sverige. De vil have, at jeg er stoffri, men efter så langt et misbrug kan jeg ikke leve et stoffrit liv, fortæller en af de svenske stofbrugere, Peter, der begyndte at tage stoffer som 13-årig, til Hus Forbi.
Mange af de svenske ’metadonflygtninge’ er gentagne gange blevet smidt ud af deres behandlingsprogram i Sverige, ofte på grund af et sidemisbrug. I København kan de købe metadon på det sorte marked. Hvis de har fast bopæl kan de også komme ind i det danske behandlingsprogram, men dette er ikke
tilfældet for de fleste, der lever som hjemløse på gaden, skriver Hus Forbi.

Opslagstavlen
Foreningen Hus Forbi | Bragesgade 10 B stuen | 2200 København N | Tlf. 8993 7474 | redaktion@husforbi.dk

sitelist.html